Wijn & Spijs
De juiste wijn bij een gerecht (spijs) kiezen wordt iets gemakkelijker wanneer je weet dat wijn naar stijl kan worden ingedeeld. (zie wijn proeven)
En dat elke stijl zijn eigen basis combinaties heeft.
(het betreft hier wit, rosé en rode wijn, geen port + zoet e.d.)
De 8 algemene wijnstijlen + basis combinaties:
1 Lichte en neutrale witte wijn - planten en vruchten aroma
b.v.: Muscadet, Silvaner, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Airén
Combineert goed met zeevruchten waaronder oesters, maar ook met de Oosterse keuken (sushi) en gefrituurde gerechten.
2 Soepele en fruitige witte wijn - vruchten en bloemen aroma
b.v.: Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermentino
Combineert goed met vette vis, schaal- schelpdieren, verse geitenkaas en diverse maaltijdsalades.
3 Volle en complexe witte wijn - rooster, specerijen en dieren aroma
b.v.: Chardonnay, Viognier, Riesling, Sémillon, Marsanne, Rousanne
Combineert goed met kalf, kreeft, ganzenlever, paddenstoelen, gevogelte en romige kazen.
4 Licht en fruitige rosé wijn - vruchten en planten aroma
b.v.: Merlot, Cinsault, Grenache, Cabernet Franc, Mourvédre
Combineert goed met salades, quiche, koude soep, koude pastasalades, tapenade, tapas, hummus, anti pasti.
5 Volle en kruidige rosé wijn - specerijen en vruchten aroma
b.v.: Cabernet Sauvignon, Tannat, Syrah, Carmenère
Combineert goed met gerechten van vis met olijfolie, aioli, bouillabaisse, ratatouille, en gerijpte geit-schapen kaas.
6 Lichte en fruitige rode wijn - vruchten en bloemen aroma
b.v.: Gamay, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo
Combineert goed met hartige taarten, vleeswaren, vleespastei, terrines van vlees en romige kaas.
7 Fruitige en volle, soepele rode wijn - vruchten en specerijen aroma
b.v.: Merlot, Pinot Noir, Tempranillo, Montepulciano
Combineert goed met eend, duif en konijn, boerenpaté of terrine, vlees in saus, gegrild of gerookt vlees en rode kaas.
8 Krachtige en complexe rode wijn - rooster, specerijen en dieren aroma
b.v.: Cabernet Sauvignon, Tannat, Malbec, Carmenère, Syrah, Zinfandel
Combineert met gestoofd vlees, paddenstoelen, truffel, gegrild of gebraden rood vlees, wild, sucade, harde of oude kazen.
Tips van de Sommelier:
- Zorg voor harmonie bij combinaties; laat de smaak van de wijn niet sterker zijn dan het eten, dus elkaar niet laten overheersen.
- Een goede volgorde van de wijn; ga van laag smaakgehalte naar hoog en van fris smaaktype naar rijp.
- Soms mag een contrast; dit kan wanneer wijn óf eten extreem hoog op smaak is, dan moet het gecombineerd worden met neutraal eten of wijn.