Wijnreview
Intro:
Deze lichte, mousserende wijn is gemaakt volgens de Methode Ancestrale:
De Methode Dioise Ancestrale is een techniek waarbij de most maandenlang langzaam gist in tanks onder een zeer lage temperatuur. Als er nog zo'n 55 gram suiker overblijft en niet in alcohol is omgezet, wordt het sap gefilterd in flessen gedaan om daar verder te gisten. Deze laatste vergisting van de suikers in de wijn veroorzaakt de zachte bubbels. Na een paar maanden wordt het laatste depot (bezinksel) uit de fles verwijderd waarna de wijn in schone flessen wordt gebotteld. Clairette de Die is de bekendste wijn die gebruik maakt van deze bijzondere techniek.
neus:
Frisse neus van zoet fruit als perzik en lychee met honing. Een hint tropisch (ananas).
mond:
Frisse en fruitige wijn met vrij hoge zuren wat de suikers zeker mooi in balans brengt. De mousse is niet overheersend, maar mooi licht in de wijn verweven. In de afdronk wat tonen van amandelen en de afdronk is een stuk zoeter dan een normale witte wijn, maar niet zo zoet als een zoete Muscat dessertwijn. De wijn is vooral héél verfrissend door de combinatie van zoet fruit, mousse en frisse zuren.
eten:
Deze wijn kan goed bij een friszure kwarktaart, of een sorbetijs met vers fruit. Ik heb deze wijn ook eens als tip gekregen bij oliebollen, wat beter past dan bijvoorbeeld een Champagne Brut.
conclusie:
Een zeer goede Clairette de Die en absoluut een wijn voor een groot publiek, aangezien de wijn fris, fruitig, lichtzoet is én laag in alcohol is. Zeer verfrissend op een zomerdag.
- Type: Mousserend wit
Methode: Ancestrale
Land: Frankrijk
Regio: Rhône
Verkrijgbaar: Hema
Producent: Hema (in samenwerking met Caves Carod)
Jaar: zonder jaartal
Druivensoort: Muscat Blanc en Clairette Blanche
Stijl: fruitig, mousserend, lichtzoet
Inhoud: 75 cl
Alcohol: 7 %
Serveren: rond 6 - 8°C
Bewaren: binnen 2 jaar opdrinken