Wijnreview
intro:
De Montepulciano-druif is de op één na meest geplante druif in Italië. De bekendste wijn ervan is de Montepulciano d’Abruzzo, uit de gelijknamige regio Abruzzo in centraal Italië.
De druif staat bekend om zijn soepele karakter, tonen van kruidig en rijp donker fruit en een zachte afdronk met lichte zuren. Het is een echte allemansvriend.
De naam Montepulciano kan nog wel eens verwarring opleveren, aangezien er ook een Toscaans stadje is genaamd Montepulciano én een Italiaanse wijn Vino Nobile di Montepulciano, deze wijn wordt echter gemaakt van de Sangiovese druif.
neus:
Rijpe, zwoele tonen van bramen en bessen vermengd met zoete zwarte kersen en mediterraanse kruiden. Vleugje verse munt ook.
mond:
Opvallend is dat de wijn vooral erg sappig en fris is. Ondanks de zwoele en kruidige aroma's van bessen en bramen. Er zit zelf een hint chocolade en tabak in het midden palet. Aroma's die normaal gesproken bij zeer krachtige en alcoholische wijnen voorkomt. Maar deze wijn is vrij licht en dun. De zuren zijn wellicht door het gebrek aan veel tannine wel extra duidelijk aanwezig. Balans is niet slecht als je van lichtere wijnen houdt die een zwoel en kruidige karakter hebben. Ook een duidelijke toon van verse munt in de afdronk.
eten:
Bij tapas en koude vlees-gevogelte voorgerechten.
conclusie:
Een lichte, sappige rode wijn met tonen van zwoel rood en zwart bosfruit met duidelijk tonen van mediterraanse kruiden. Een beetje dun, maar prima als borrelwijn of aperitief. Er zit wel veel verschil tussen de geur (zwoel) en de smaak (licht).
- Type: Rood
Land: Italië
Regio: d'Abruzzen
Verkrijgbaar: Jumbo
Jaar: 2016
Druivensoort: Montepulciano
Stijl: rijp en sappig
Inhoud: 75 cl
Alcohol: 13 %
Serveren: rond 17-19° C
Bewaren: binnen 4 jaar opdrinken.