Wijnreview
intro
Deze Tussock Jumper Tempranillo is van twee jonge wijnmakers (Gert-Jan van Arkel; half Nederlands/half Frans en Marc Oliviera; half Portugees/half Amerikaans).
Zij zoeken wereldwijd de beste druiven die typerend zijn voor een bepaald wijnland.
Vervolgens koppelen ze de wijn aan een dier dat symbool staat voor het wijnland en geven ze dit dier een rode “Jumper” aan op het etiket. Dit om hun wijnlabel wat makkelijker herkenbaar te maken.
De Tempranillo druiven komen uit Tierra de Castilla, waar de dagen erg zonnig zijn (goed voor kracht en suikergehalte) en waar de nachten relatief koel zijn (goed voor de zuurgraad).
Om de smaak wat intenser te maken heeft de wijn nog 6 maanden gerijpt op zowel Amerikaans- als Frans eikenhouten vaten.
neus:
Een rijpe neus met veel tonen van fruit; als bessen, zwarte kersen en vossenbessen. Met een vleugje laurierdrop. Midden paarsrode kleur, vrij licht voor een Tempranillo.
mond:
Vrij sappige aanzet van de wijn met tonen van kersen, bessen en bramen. Vermengd met aroma van kruiden en specerijen als laurier en licht munt en peper. In het midden palet van de wijn aardse aroma's die ook een animaal karakter hebben. (nat bosgrond, natte hond?). De afdronk is iets te gebrand en rijp. Ook houden de rijpe fruittonen niet aan tot de afdronk, waardoor ik de tannine ook als vrij droog ervaar. Wellicht toch teveel alcohol?
eten:
Deze wijn matched uitstekend met charcuterie van diverse harde kaas- en vleessoorten.
conclusie:
De wijn is redelijk goed gemaakt. Ik vind het fruit in de afdronk iets té rijp voor Tempranillo druif. Waardoor de tannine gaan overheersen. De wijn drinkt makkelijk en is boven gemiddeld qua prijs-kwaliteit.
- Type: Rood
Land: Spanje
Regio: Castilla
Verkrijgbaar: Jumbo
Producent: Tussock Jumper Wines
Jaar: 2015
Druivensoort: Tempranillo
Stijl: zwoel, fruitig en drogend
Inhoud: 75 cl
Alcohol: 14 %
Serveren: rond 18°
Bewaren: binnen 3 jaar opdrinken