Wijnreview
intro:
Malbec is een druivenras met een bijna zwarte schil, die origineel uit Zuid West Frankrijk komt. Daar staat het druivenras bekend als 'Cot'. De afgelopen decennia is Malbec echter beroemd geworden in Argentinië, mede dankzij de volle, vlezige en rijpe wijn die uitstekend bij de Argentijnse keuken (BBQ) past.
Mendoza is veruit het grootste wijngebied van Argentinië, hier komt ongeveer 70% van alle Argentijnse wijn vandaan.
Alle wijngaarden liggen in Mendoza tussen 800-1200 meter boven zee niveau, tegen het Andes gebergte aan. Wat goed helpt tegen het hete, droge Argentijnse klimaat, want de westen winden die vanuit het Andes gebergte over de wijngaarden blazen, koelen de druiven 's-nachts af waardoor deze langzamer rijpen. Dit zorgt weer voor die typische volle, zondoorstoofde fruit tonen en rijpe, soepele tannine (zonder hun zuurgraad te verliezen).
neus:
Een zeer kruidige en zondoorstoofde neus met tonen van rijp zwart fruit als kersen en bramen met een lichte hint van basilicum.
smaak:
De wijn heeft een vrij soepele en zachte aanzet waarin vooral het zondoorstoofde zwart fruit overheerst. Daarna komen wat meer 'gebrande' tonen naar boven, zoals noten (amandel), maar ook zelfs een hint van koffie. De wijn is minder zoet dan de neus doet vermoeden, waarschijnlijk mede dankzij de goede zuurgraad. De afdronk is heerlijk zacht, met tonen van pruimen, dadels en rijpe tannine.
eten:
Ideaal bij vlees, vooral van de BBQ.
conclusie:
Een rijpe, zondoorstoofde wijn met tonen van zwarte kersen, pruimen met een hint noten en basilicum. Minder zoet dan normaal maar met zachte, rijpe tannine in de afdronk.
- Type: Rood
Land: Argentinië
Regio: Mendoza
Jaar: 2019
Verkrijgbaar: Jumbo
Producent: Bodegas Escorihuela Gascon
Druivensoort: Malbec
Stijl: zondoorstoofd en droog
Inhoud: 75 cl
Alcohol: 13,5 %
Serveren: rond 18°
Bewaren: binnen 3 jaar opdrinken
Op zoek naar een origineel wijnglas om deze wijn in te schenken? Klik hier.